Astăzi, Serviciul de Informații și Securitate sărbătorește Ziua lucrătorilor din organele securității statului și cea de-a XXXII-a aniversare de la crearea serviciului de intelligence al Republicii Moldova.
Evenimentul oficial, a început, potrivit tradiției instituționale, cu depunere de flori de către conducerea și membrii Colegiului Serviciului de Informații și Securitate la monumentul consacrat eroilor organelor securității statului. După omagiul adus tuturor celor care s-au jertfit pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, în fața monumentului, o nouă promoție de ofițeri de informații au jurat solemn credință Patriei.
Ulterior, a avut loc ședința festivă cu participarea doamnei Maia SANDU, președintă a Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forțelor Armate, veteranilor Serviciului și oaspeților de onoare.
În cadrul solemnității, Alexandru MUSTEAȚA, directorul Serviciului de Informații și Securitate, a menționat că instituția are obligația să devină mai puternică intelectual și operațional și să rămână un serviciu de informații dedicat apărării cetățeanului, societății și a statului. „Ceea ce construim în prezent ne va defini în timp drept entitate respectată la nivel național și acceptată în comunitățile de intelligence europene și internaționale”.
Dumnealui a reiterat prioritățile instituționale care vor determina creșterea reperelor de performanță, dezvoltarea capabilităților informative, operaționale și tehnice necesare gestionării amenințărilor, indiferent de natura lor. De asemenea, a subliniat că eforturile, în continuare, vor fi concentrate asupra apărării valorilor constituționale, prevenirii și contracarării amenințărilor de tip hibrid, precum și a criminalității organizate transfrontaliere. Totodată, au fost trecute în revistă unele schimbări majore pentru comunitatea de intelligence din Republica Moldova, printre care actualizarea pachetului de legi ale securității naționale, și aprobarea, în premieră, a unei legi privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, care oferă Serviciului atribuții și instrumente clare, adaptate realităților interne și internaționale, necesare asigurării securității statului. Un alt succes înregistrat a fost extinderea cooperării cu serviciile de informații europene și invitațiile de aderare la o serie de platforme de cooperare multilaterală în domeniul de intelligence, ceea ce reprezintă o recunoaștere a Serviciului de Informații și Securitate drept un partener credibil și un participant activ la construcția mediului regional de securitate.
Alexandru MUSTEAȚA, în mesajul de felicitare și-a exprimat respectul pentru profesionalismul, contribuția și valorile etice manifestate de ofițerii de informații, precum și pentru spiritul de echipă, care a generat succesul instituțional.
În alocuțiunea sa, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a afirmat că:„Serviciul se află în pragul unui an plin de provocări, misiuni importante, și reforme. În același timp, războiul brutal și de proporții pornit de Rusia împotriva Ucrainei a readus amenințări vechi pe continentul european. Schimbările climatice și noile tehnologii aduc riscuri noi, cu care nu ne-am confruntat până acum. Moldova trebuie să fie pregătită să țină piept acestor amenințări vechi și noi. În acest context complicat și în rapidă schimbare, suportul informațional oferit de SIS va fi crucial că să ne adaptăm și să ne repoziționăm cu succes în noul mediu regional. Mizăm pe capacitatea SIS de a anticipa, avertiza și chiar preveni, unde e posibil, amenințările înainte ca acestea să se manifeste” a declarat șefa statului.
Tot astăzi, în cadrul ședinței festive, Victor HODOROJA, colonel al SIS, a fost numit în funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.
La fel, în semn de apreciere pentru rezultate remarcabile obținute în activitate, mai multor ofițeri le-au fost conferite distincții de stat și departamentale.