Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), în cadrul celei de-a 134-a sesiuni plenare din 10 martie 2023, a aprobat opinia comună asupra proiectelor de legi privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, și privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă.
Alexandru Musteața, director al SIS, prezent la ședința organului consultativ al Consiliului Europei, a expus argumentele instituției referitor la proiectele de legi și a susținut un schimb de opinii cu membrii Comisiei.
În intervenția sa, directorul SIS a menționat că Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid, non-convențional, ceea ce impune și o abordare neconvențională. De asemenea, a fost evocat faptul că proiectele de legi au fost elaborate în reflecția prevederilor art. 8(2) și art. 15 ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, care menționează despre dreptul statelor de a-și construi un sistem de securitate bazat pe principiul proporționalității și sub control judiciar. Un alt element important este dezvoltarea unui sistem de control ex-post al activității contrainformative ca și răspuns la recomandările Comisiei.
Alexandru Musteața a mulțumit Comisiei și celor 3 experți care au lucrat asupra opiniei, fiind extrem de importantă pentru construcția și asigurarea unui echilibru între securitatea cetățenilor și drepturile fundamentale ale acestora.
Urmare a avizului Comisiei de la Veneția, SIS de comun cu Parlamentul va ajusta proiectele vizate în vederea asigurării adoptării unui cadru normativ corespunzător celor mai bune practici ale statelor cu democrație avansată.