Noi prevederi în domeniul serviciilor electronice, aprobate de Executiv

Proiectul de lege privind identificarea electronică și serviciile de încredere, inițiat de Serviciul de Informații și Securitate, a fost aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri.

 

Necesitatea elaborării proiectului rezultă din Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioadă 2017-2019, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1472 din 30.12.2016, conform căruia, Serviciul a fost desemnat în calitate de instituție responsabilă de realizarea art. 255 al Planului – elaborarea proiectului de lege pentru transpunerea Regulamentului 910/2014 în legislația națională.

 

Documentul vine să impulsioneze dezvoltarea serviciilor electronice și să sporească încrederea în tranzacțiile efectuate între cetățeni, întreprinderi și autorități publice, contribuind la creșterea eficienței serviciilor online în sectorul public și privat, a activității economice și a comerțului electronic.

 

Legea reglementează noi servicii aferente semnăturii electronice, care la moment nu se regăsesc în legislația națională, cum ar fi: identificarea electronică, mărci temporale electronice, certificate de securitate pentru pagini web, sigilii electronice. Prin urmare, sigiliul va putea fi aplicat pe documente electronice de către persoanele juridice și va putea fi eliberat pentru utilizare în cadrul sistemelor informaționale automatizate.

 

Noile prevederi urmăresc alinierea legislației naționale în domeniul semnăturii electronice la normele europene. Totodată, stabilirea între Republica Moldova și Uniunea Europeană a unui mecanism unic de funcționare a serviciilor de certificare a cheilor publice va facilita dezvoltarea cooperării internaționale în domeniul comerțului electronic.