Astăzi, 10 septembrie, Serviciul de Informaţii şi Securitate a găzduit ceremonia de depunere a Jurământului de către cursanţii Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” (INIS). Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa conducerii Serviciului, corpului de comandă şi profesoral-didactic, precum şi cu participarea membrilor familiilor tinerilor ofiţeri.
Depunerea Jurământului de credinţă Patriei, tradiţional, se desfăşoară odată cu sărbătorirea creării Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate, şi inaugurarea noului an academic.
În mesajul său, Alexand Esaulenco, director al SIS, a felicitat debutanții cu prilejul depunerii Jurământului de credinţă Patriei, menţionând că profesia solicită multe eforturi și sacrificii, iar interesele statului şi ale societăţii prevalează asupra celor personale. „Ofițerul de informații trebuie să aibă viziune, putere de anticipație, forță morală și să manifeste corectitudine și integritate de-a lungul întregii sale cariere profesionale”. Dumnealui i-a îndemnat pe tineri să depună străduință întru valorificarea potențialului corpului profesoral pentru a acumula cât mai multe cunoștințe, abilități și experiență.
Tot în cadrul evenimentului, directorul SIS a felicitat cadrele didactice cu ocazia marcării celor 19 ani de la fondarea Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate, exprimând aprecieri rezultatelor obținute, subliniind că dubla vocație de apărare a securității naționale și de educare a tinerii generații de ofițeri reprezintă un element indispensabil în succesul instituției de învățământ.
De asemenea, Alexandr Esaulenco a reiterat că instruirea calitativă a cadrelor SIS este unul dintre pilonii care stă la baza progresului și viitorului instituției, precum și reprezintă garanția de respectare a principiilor statului de drept și ale democrației în realizarea misiunilor de asigurare a securității statului.
Tinerii ofiţeri urmează să audieze un curs de pregătire profesională în cadrul Institutului. Aceştia vor avea posibilitatea să obţină un ansamblu de competenţe profesionale, superior celui pe care l-au avut la momentul încadrării. Pe lângă bagajul vast de cunoştinţe vor deprinde şi valori indispensabile ofiţerului de informaţii, precum onestitatea, demnitatea, corectitudinea şi spiritul de echipă.