Grupare criminală transfrontalieră specializată în trafic de ființe umane, destructurată în urma unei operațiuni moldo-italiene

În rezultatul măsurilor speciale de investigație efectuate de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, ai Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al INI, procurorii Procuraturii Generale și organele de drept ale Italiei, în cooperare cu agențiile EUROJUST și EUROPOL, în componența unui grup de urmărire penală, pe parcursul anului 2021 a fost anihilată o grupare criminală specializată în trafic de ființe umane, în scopul exploatării prin muncă a femeilor din Republica Moldova în Italia.

 

Membrii grupării, cetățeni moldoveni și italieni, folosindu-se de vulnerabilitatea victimelor determinată de situația socială precară, prin înșelăciune, sub pretextul angajării în câmpul muncii în calitate de „badante”, cu un salariu de 600 – 700 euro în Italia, recrutau femei din diferite localități ale R. Moldova.

 

Ajunse în țara de destinație, victimele erau întâlnite de către membrii grupării, după care erau cazate, li se ridicau pașapoartele, erau transportate la locurile de muncă din diferite localități și exploatate prin muncă, în calitate de „badante”, fără a le fi achitat salariul promis pe deplin. Victimele erau supuse violenței fizice și psihice, realizate inclusiv prin amenințarea cu răfuiala fizică și prostituarea forțată.

 

Doar în perioada ianuarie - mai a anului curent, grupul criminal a organizat 16 deplasări dintre Italia și Moldova, în pofida restricțiilor de călătorie în legătură cu situația epidemiologică din ambele state.

 

Investigațiile au fost desfășurate prin utilizarea unor măsuri speciale de investigații variate, inclusiv prin interceptare telefonică, urmărire online, GPS, cât și vizuală, care au permis acumularea bazei probatorii pentru efectuarea reținerii persoanelor bănuite de săvârșirea infracțiunilor descrise.

 

La 4 septembrie 2021, organele de drept ale R. Moldova, în comun cu autoritățile Italiei, concomitent au efectuat mai multe percheziții pe teritoriul R. Moldova și a Italiei, urmare fiind reținuti opt membri ai grupării nominalizate.

 

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate pașapoartele victimelor, contracte false de muncă (franceze, germane, poloneze), certificate de vaccinare împotriva COVID 19 false, tehnică de calcul, cu ajutorul căreia se perfectau contracte și documente false, bani dobândiți în urma activității criminale, mijloace de transport cu care au fost transportate victimele.

 

În cazul în care le va fi dovedită vinovăția, potrivit legislației penale în vigoare, persoanele reținute riscă pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 de ani.

 

Operațiunea comună moldo-italiană a fost reflectată și în presa locală.