Un ultim omagiu pentru generalul de brigadă Ion Solonenco

Serviciul de Informații și Securitate exprimă profundul regret față de trecerea la cele veșnice a generalului de brigadă Ion SOLONENCO, personalitate notorie în comunitatea de securitate a Republicii Moldova, aprig luptător pentru suveranitatea și integritatea țării.

 

În activitatea desfășurată, inclusiv în calitate de vice ministru al Ministerului Securității Naționale și, ulterior, copreședinte din partea Republicii Moldova al Comisiei Unificate de Control (CUC), Ion SOLONENCO a promovat cu fermitate interesele naționale, a pledat pentru integritatea țării, respectarea statului de drept și a drepturilor omului.

 

Generalul SOLONENCO a fost decorat cu Medalia „Meritul Militar” (1994), Ordinul „Gloria Muncii” (2005) și „Ordinul Republicii” (2017) pentru rezultate remarcabile în activitate și în semn de înaltă apreciere a eforturilor depuse pentru menținerea păcii, stabilității și ordinii de drept în Zona de Securitate. În anul 2018, i-a fost acordat Premiul Național pentru contribuția semnificativă la elaborarea şi promovarea politicii de securitate a statului, inclusiv a politicii Guvernului în domeniul reintegrării ţării, precum şi pentru meritele deosebite pe parcursul întregii sale activități.

 

Va rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut drept un profesionist desăvârșit, cu un puternic simț al datoriei, cu o individualitate distinsă, personalitate care și-a pus întreaga viață, inteligența și puterea de muncă în asigurarea securității naționale.

 

Alexandru Musteața, directorul SIS, alături de ofițerii activi, rezerviști, veterani ai organelor securității statului și-au luat rămas bun și i-au acordat un ultim onor militar generalului de brigadă Ion SOLONENCO.

 

Exprimăm sincere condoleanțe rudelor și apropiaților, Dumnezeu să-l odihnească în pace!