Primăria municipiului Chișinău ar fi fost deposedată ilegal de mai multe terenuri de către membrii unui grup criminal, format din avocați, executori judecătorești, oameni de afaceri și reprezentanții unei asociații obștești. Ofițerii SIS, de comun cu procurorii anticorupție și ofițerii CNA, au reținut două persoane care ar fi participat la însușirea prin escrocherie a bunurilor municipalității, prin organizarea unor licitații fictive.
În fapt, schema de înstrăinare a unor loturi din capitală a început în anul 2013, când o asociație obștească din Chișinău ar fi încercat să intre în posesia unor terenuri în mod fraudulos. În complicitate cu mai multe persoane, reprezentanții acestei societăți ar fi identificat mai multe adrese din Chișinău, ar fi format cu ajutorul inginerilor cadastrali bunurile imobile, iar ulterior ar fi mimat organizarea unor licitații publice. În anul 2014, au fost organizate mai multe licitații fictive de executorul judecătoresc, iar membrii grupului au devenit beneficiari efectivi ai 9 loturi, iar ulterior în 2015 a fost organizată o altă licitație fictivă, prin care municipalitatea a fost deposedată de alte 20 de loturi.
În cadrul urmăririi penale au fost administrate probe care confirmă că licitațiile organizate au avut un caracter fictiv, iar prejudiciul cauzat autorităților publice locale, ca rezultat al înstrăinării a 9 terenuri depășește 12 000 000 de lei. Întregul proces de deposedare și legalizare a bunurilor ar fi fost asigurat de persoane fizice și juridice interpuse care, având rolul de complice și servind interesele grupului criminal organizat, au avut ca scop dobândirea ilegală de la Primăria mun. Chișinău a proprietății publice, cu ulterioara vânzare a terenurilor. În prezent, executorul judecătoresc și omul de afaceri, dar și alți complici de-ai lor, sunt cercetați în cadrul mai multor dosare pentru abuz de serviciu, escrocherie, fals de acte, spălare de bani. În urma perchezițiilor, operate astăzi, două persoane au fost reținute pentru 72 de ore.
Amintim că, în anul 2017, au fost reținuți trei membri care făceau parte din acest grup organizat. Atunci, aceștia au fost învinuiți că ar fi însușit, în baza unor hotărâri judecătorești, obținute prin fraudă, 20 de terenuri ce aparţin Primăriei municipiului Chişinău.
Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.