SIS susține și promovează standardele internaționale în domeniul combaterii finanțării terorismului și de proliferare a armelor de distrugere în masă

Serviciul de Informații și Securitate participă activ la implementarea standardelor Grupului de Acțiune Financiară Internațională (FATF) și a recomandărilor formulate de către experții Comitetului MONEYVAL în Raportul de evaluare a Republicii Moldovei, aprobat în iulie 2019 la Strasbourg.

 

În acest context, la data de 28 octombrie 2020 a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 792 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de implementare a sancțiunilor financiare aferente activității teroriste și de proliferare a armelor de distrugere în masă.

 

Regulamentul a fost elaborat de către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, în calitate de instituție cu statut de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, în coordonare cu alte autorități publice cu competențe în domeniu, cu respectarea procedurilor de transparență prevăzute de legislația în vigoare.

 

Obiectivele actului normativ țin de eficientizarea activității de punere în aplicare a sancțiunilor financiare aferente activității teroriste și de proliferare a armelor de distrugere în masă.

 

Totodată, Regulamentul asigură implementarea în măsură deplină a Rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind aplicarea sancțiunilor financiare aferente activității teroriste (în privința „Taliban”, „ISIL (Da’esh)”, „Al-Qaeda) și de proliferare a armelor de distrugere în masă (în privința Republicii Populare Democrate Coreene și Iranului).

 

În acest sens, Regulamentul urmărește punerea în executare a prevederilor generale privind implementarea sancțiunilor financiare aferente activității teroriste și de proliferare a armelor de distrugere în masă reglementate în Legea nr. 120 din 21.09.2017 cu privire la prevenirea și combaterea terorismului și Legea nr. 308 din 22.12.2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, după cum urmează:

 

  • - reglementează modalitatea de punere în aplicare a sancțiunilor financiare în privința persoanelor, grupurilor sau entităților implicate în activități teroriste și de proliferare a armelor de distrugere în masă (în continuare – persoane, grupuri și entități desemnate);

  • - stabilește procedura de desemnare și excludere a persoanelor, grupurilor și entităților în/din lista consolidată;

  • - determină competența și atribuțiile autorităților cu competențe în domeniu și stabilește cadrul general de implementare a sancțiunilor financiare.

 

Aprobarea și implementarea Regulamentului va asigura armonizarea cadrului normativ național cu standardele internaționale și bunele practici în domeniu. Totodată, va permite consolidarea și eficientizarea sistemului național de implementare a sancțiunilor financiare aferente activității teroriste și de proliferare a armelor de distrugere în masă, asigurând caracterul combativ și disuasiv.

 

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova conștientizează impactul și amploarea amenințărilor pe care le prezintă terorismul și proliferarea armelor de distrugere în masă, și susține eforturile comunității internaționale orientate la prevenirea și contracararea factorilor care favorizează apariția și dezvoltarea acestor fenomene.