Serviciul de Informații și Securitate atenționează cu privire la activitatea unor administratori anonimi de surse on-line care distribuie știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.
În vederea diminuării impactului știrilor false cu privire la evoluția COVID-19, Vă îndemnăm în cazul identificării acestora precum și a conturilor false utilizate pe rețelele de socializare utilizate în distribuirea intensă a dezinformărilor, să transmiteți informația în adresa Serviciului de Informații și Securitate, la adresa de e-mail: press@sis.md precum și să raportați publicațiile și conturile administratorilor rețelei de socializare utilizate.
Totodată, Serviciul îndeamnă să parcurgeți următorii pași înainte de a lua decizia de a aprecia sau distribui o știre:
- Informați-vă și evaluați știrile prin corelarea acestora cu sursele oficiale (instituţiile de stat, organizaţiile internaţionale de resort, implicate în gestionarea pandemiei). Totodată, în cazul prezentării în articole a expunerilor sau comunicatelor unor oficiali sau ale unor organizații și instituții naționale/ internaționale comparați conținutul mesajului reflectat în articole cu cel real expus (consultați site-urile oficiale sau paginile oficiale pe rețelele de socializare).
- Evitați distribuirea știrilor doar în baza titlurilor fără o evaluare a conținutului acestora, una dintre tehnicile utilizate de resursele anonime generatoare de știri false este scrierea de titluri-capcane „senzaționale” și manipularea prin exploatarea curiozității cititorilor. Astfel, unele resurse anonime care distribuie știri false condiționează cititorii să distribuie știri prin intermediul rețelelor de socializare în vederea accesării conținutului acestora. De regulă, scopul acestora este fie obținerea mai multor accesări ale resursei, fie generarea panicii.
- Evaluați sursa din care Vă informați (atrageți atenția la autorul articolului, adresa web a sursei /site-uri și bloguri cu denumiri suspecte/ precum și la alte articole plasate pe sursă).
- Atrageți atenție la conținutul știrii (respectarea normelor etice în articol, scrierea gramaticală corectă, autenticitatea conţinutului foto, video, audio).
- Atrageți atenție la data publicării știrii (sunt sesizate distribuiri de știri manipulative sau care reflectă realitatea din trecut, însă sunt irelevante în prezent și pot genera panică).
- În cazul identificării unor articole distribuite prin intermediul rețelelor de socializare, evaluați și sursa care le distribuie (unele știri false sunt distribuite prin intermediul unor conturi false pe rețelele de socializare).
- În cazul identificării unor știri care conțin metode „eficiente” de autotratament sau eficiența administrării anumitor substanțe, vitamine, medicamente în vederea prevenirii sau tratării COVID-19, consultați medicul de familie, comunicatele oficiale ale Ministerului Sănătății și ale OMS.
Mizăm pe atitudinea responsabilă a Dumneavoastră, iar consolidarea eforturilor în acest sens este imperativă.
Prezentăm unele exemple de știri false cu privire la evoluția COVID-19 și măsurile de protecție și prevenire care au stat la baza blocării unor resurse anonime, acestea fiind distribuite intens în grupurile de comunicare pe rețelele de socializare.