Astăzi, 15 februarie, conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate, alături de alţi oficiali, a participat la ceremonia de comemorare a celor căzuţi în războiul din Afganistan.
Evenimentul, în mod tradițional, a început cu depunerea florilor la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi a continuat la complexul memorial ,,Feciorilor Patriei-Sfântă Amintire”.
În cadrul solemnității, la care au fost prezenți demnitari, militari din corpul de comandă, veterani de război și membri ai familiilor lor, au fost rostite discursuri şi a fost păstrat un moment de reculegere în memoria celor peste 300 de conaționali căzuţi în operaţiunile militare pe teritoriul Afganistanului.
În contextul marcării celor 32 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor armate din Afganistan, Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan Voievod - Întemeietorul Moldovei” a organizat o întâlnire a dl Petru Splavnic, veteran al acestui război, colonel în retragere, cu tinerii ofițeri de informații. Ședința a debutat cu un moment de reculegere în memoria tuturor concetățenilor căzuți la datorie și elogierea camarazilor.
Rectorul INIS i-a invitat pe audienți să folosească această ocazie unică pentru a învăța de la un profesionist de excepție în domeniul securității naționale, participant al mai multor evenimente istorice. În același timp, a reiterat necesitatea menținerii legăturii dintre generații și transmiterea experienței valoroase acumulate atât în cadrul operațiunilor speciale, cât și a celor personale. La fel, dumnealui a menționat importanța principiului neutralității și a păstrării integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova.
În alocuțiunea sa, Petru Splavnic a relevat specificul misiunilor peste hotarele țării, eroismul și sacrificiul de care au dat dovadă moldovenii în războiul care nu le-a aparținut niciodată, dar și obiectivul dintotdeauna al serviciilor de informații cel de prevenire a conflictelor și a impactului lor asupra cetățeanului și societății.
Domnul Splavnic a îndemnat ofițerii să-și apere cu toate priceperea Patria și să conștientizeze rolul și locul lor într-o societate democratică, urându-le să nu cunoască niciodată ororile războiului și să păstreze cu sfințenie pacea.