Precizare

Serviciul de Informaţii şi Securitate vine cu unele precizări privind comunicatul emis astăzi.


Astfel, instituţia confirmă că marea majoritate a site-urilor de tip „fake-news” a fost preluată din lista publicată pe pagina www.stopfals.md, ce reprezintă rodul muncii societății civile.


SIS a dispus mai multe măsuri executorii în adresa Agenţiei pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a Republicii Moldova şi furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice privind înlăturarea cauzelor și condițiilor ce contribuie la realizarea amenințărilor securității de stat. Acțiunile au fost condiţionate reieşind din situaţia actuală, şi anume declararea de către Parlamentul Republicii Moldova a stării de urgență.


La fel, remarcăm că mai multe dintre site-urile menţionate sunt actualmente inactive, însă datele relevă că unele pagini web sunt expuse vânzării on-line şi pot fi cumpărate de oricine iar conținutul acestora poate fi redirecţionat către site-urile noi create.


Instituţia menționează că acesta reprezintă primul pas de sistare de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice a accesului utilizatorilor de Internet din Republica Moldova la site-urile de știri false, acţiunile vor continua, indiferent în care limbă este expus conţinutul paginilor web.


Activităţile de sistare a site-urilor generatoare de știri false au loc în cooperare cu furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice și instituţiile statului.


În acelaşi timp, SIS își manifestă deschiderea şi mizează pe ajutorul societăţii, în special al organizațiilor non guvernamentale, la identificarea site-urile de tip „fake-news”, ce alterează conținutul informațiilor cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală Internet şi solicită ca informaţia deţinută să fie expediată Serviciului de Informaţii şi Securitate, la adresa de e-mail  press@sis.md.


20.03.2020