Noi detalii în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic Șor

Astăzi, Serviciul de Informații și Securitate în colaborare cu Procuratura Anticorupție și Centrul National Anticorupție au desfășurat peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic Șor.

 

Acțiunile de urmărirea penală s-au desfășurat pe întreg teritoriul țarii, la domiciliile unor membri ai fracțiunii, care sunt implicați activ și sistematic în recepționarea și distribuirea banilor în proporții deosebit de mari către președinți și vicepreședinți ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea și remunerarea cetățenilor din diferite regiuni ale țarii la protestele organizate de Partidul Șor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul planificat pentru data de 19 februarie 2023.

 

Opt persoane au fost reținute astăzi. Persoanelor reținute le este imputată infracțiunea de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, infracțiune prevăzută la art. 181/2 alin. (5) din Codul penal, care se pedepsește cu până la 7 ani de închisoare.

 

Amintim că, în cadrul perchezițiilor efectuate la 20 octombrie 2022, procurorii și ofițerii au ridicat peste 4,2 milioane MDL și 4 000 dolari SUA și, la 2 noiembrie 2022, au fost depistate și ridicate peste 320 000 MDL.

 

Pe parcursul ultimilor luni, cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale, s-a reușit documentarea a mai multor episoade în care membrii grupului criminal organizat au transmis peste 3,3 milioane MDL, 61 000 euro și 55 000 dolari SUA, către membri și activiști ai Partidului Șor.

 

Banii respectivi au fost destinați pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, achitarea transportului și a salariilor în plic membrilor de partid. Probele acumulate confirmă faptul că banii provin din surse interzise de lege.

 

Urmărirea penală se află la faza finală și urmează să fie adoptate decizii în baza probelor administrate până la moment.

 

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

 

Reamintim că, SIS în comun cu instituțiile de ocrotire a normelor de drept monitorizează atent evoluția situației de securitate din țară și întreprinde acțiuni pentru a nu admite activități provocatoare cu caracter destabilizator din partea anumitor forțe destructive. Serviciul acționează în conformitate cu legislația națională și în limita competențelor pentru asigurarea drepturilor constituționale ale cetățenilor Republicii Moldova.

 

Găsiți mai jos poze cu o parte din banii ridicați și stenograme cu extrase din discuții documentate prin măsuri speciale de investigație.