User menu

,,SIS şi Poliţia de Frontieră, antrenaţi într-un exerciţiu antiterorist de amploare la hotarul moldo-ucrainean", reportaj realizat de către jurnaliştii de la Realitatea.md

Focuri de armă, mercenari dați în căutare și traversări clandestine a frontierei de stat. Toate aceste acțiuni par a fi rupte dintr-un film, însă ele au avut loc în cadrul unui exercițiu tactic antiterorist organizat de Serviciul de Securitate și Informații în cooperare cu Departamentul Poliţiei de Frontieră al MAI al Republicii Moldova şi Serviciul de Securitate al Ucrainei.

 

Aplicațiile au fost planificate şi coordonate de către Centrul Antiterorist al SIS, şi au avut loc la hotarul moldo-ucrainean, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliţiei de Frontieră „Basarabeasca”. Aceste simulări au avut ca obiectiv consolidarea reflexelor de cooperare şi interoperabilitate la nivel naţional şi regional, instruirea şi antrenarea subdiviziunilor specializate în pregătirea şi executarea operaţiei antiteroriste, cât şi verificarea timpului de reacţie într-o situaţie ipotetică.

 

Scenariul pus în practică a inclus mai multe misiuni, printre care identificarea pe teritoriul ţării a unui grup de persoane suspectat de mercenariat şi apartenenţă la formaţiuni teroriste, care intenţiona traversarea clandestină a frontierei de stat. Exerciţiul a avut ca finalitate filarea, monitorizarea acţiunilor, direcţiilor de deplasare ale acestora și reţinerea infractorilor în zona de frontieră.

 

În urma desfășurării exerciţiului, toți cei antrenați au fost premiați cu diplome, inclusiv și reprezentanții mass-media, care au participat activ la acțiunile de simulare.

 

Serviciul de Informaţii şi Securitate şi-a propus ca exerciţiul să optimizeze capacităţile operaţionale şi de management ale autorităţilor specializate în cadrul măsurilor specifice de intervenţie contrateroristă, şi să impulsioneze relaţiile de cooperare atât la nivel interdepartamental, cât şi pe linia de parteneriat regional şi internaţional pentru gestionarea situaţiilor de criză.

 

sursa:http://www.realitatea.md/-foto--video--sis-si-politia-de-frontiera--antr...