User menu

Măsuri de securitate sporite în toată ţara, în urma atentatelor din Franţa

Republica Moldova nu reprezintă o ţintă pentru terorişti, cu toate acestea, nicio ţară din lume nu poate fi asigurată împotriva unor astfel de acţiuni radicale. O spun specialiştii din ţara noastră, care, în urma atentatelor din Franţa, au intensificat măsurile de prevenire şi combatere a terorismului, relatează Mesager.

„Avem un număr foarte mare de cazuri a așa-numitului terorism telefonic sau cum este stipulat în Codul Penal, comunicarea mincinoasă cu bună știință a actelor de terorism. Doar în primele luni ale acestui an noi am avut circa zece astfel de cazuri”, afirmă Iulian Caraman, șeful Centrului Antiterorist al SIS.

Atacuri teroriste propriu-zise, până acum, în Moldova nu au avut loc. Totuşi, ca să evite astfel de situaţii în viitor, acum câţiva ani, Serviciul de Informaţii şi Securitate a creat un Centru Antiterorist. „Pe plan național, Serviciul asigură o cooperare continuă cu toate autoritățile abilitate în domeniu, se întreprind măsuri permanente de monitorizare a mediilor de risc”, susține Iulian Caraman.

În urma atentatelor din Franţa, măsurile de securitate au fost sporite în toată ţara, în special la punctele de trecere a frontierei.

La Aeroport, inspectorii de control au şi un câine, dresat să depisteze substanţele explozive.

„A fost implicat mai mult personal în serviciu, un procentaj mai mare este verificat manual, se atrage o atenție deosebită la persoanele suspecte care vin din așa state precum Siria, Irak”, declară Irina Turbal, șefa Serviciului analiza riscului, Poliția de Frontieră.

Totuşi, moldovenii nu prea se tem de atentate, deoarece, spun ei, Moldova e prea săracă şi nu prezintă interes pentru terorişti.

Reprezentanţii SIS le recomandă cetăţenilor să evite deplasările în ţările cu un indicator ridicat de activitate teroristă, iar dacă observă obiecte sau persoane suspecte să anunţe imediat instituţiile abilitate.

18.11.2015

 

Compania Publică Teleradio-Moldova

Emisiunea „Mesager”

Rubrica Social

Sursa: www.trm.md