User menu

Interviu cu Iulian Caraman, şef adjunct al Direcţiei generale Centrul Antiterorist al SIS

IULIAN CARAMAN, ŞEF ADJUNCT AL DIRECŢIEI GENERALE AL CENTRULUI ANTITERORIST AL SIS: 

"Actualmente, informaţia de care dispune Serviciul de Informaţii şi Securitate, denotă faptul că ţara noastră nu este privită drept ţinta primordială pentru careva organizaţii internaţionale teroriste. Totodată, trebuie să menţionăm faptul că nicio ţară din lume, indiferent de nivelul său de dezvoltare social-economică sau potenţialul său militar, nu este asigurată împotriva unor astfel de atacuri teroriste. Eu nu cred că la momentul de faţă putem face careva concluzii, trebuie verificată veridicitatea acestor informaţii. Bine, au fost anulate mai multe curse din Iran spre Istanbul, totodată care ar fi garanţia că pe aeroport nu se aflau cetăţeni ai Iranului în acel moment şi eu nu cred că un serviciu special ar supune riscului cetăţenii săi, oriunde ar fi."

 

"După atentatele din 1 noiembrie au fost sporite măsurile de securitate nu doar la aeroportul internaţional Chişinău, dar şi la mai multe obiective de importanţă strategică. Dupa cum aţi văzut, astăzi a fost întreprins un spectru suplimentar de măsuri, în special s-a identificat monitorizarea fluxului de pasageri şi bagaje. Sistemul de securitate atât pe aeroport, cât şi la alte obiective de importanţă strategică este permanent verificat şi testat, atât de Serviciul de Informaţii şi Securitate, cât şi de colegii de la Ministerul de Interne, pentru a-l menţine la un nivel eficient şi lucrativ."

 

 "Este greu sa stabilim un criteriu universal care ar permite să calificăm sistemul naţional antiterorist ca unul eficient care ar răspunde tuturor riscurilor existente, deoarece sunt mai multe elemente constitutive în acest context. În primul rând vorbim despre eficienţa cadrului normativ, în al doilea rând nivelul de dotare cu material tehnic al autorităţilor competente. Existenţa unui mecanism eficient  de interacţiune dintre autorităţile naţionale cât şi existenţa unui mecanism eficient de schimb de informaţii cu serviciile speciale parteneri şi organismele internaţionale competente. Nivelul de informaţie şi pregătire a populaţiei, vigilenţa fiecărui cetăţean."

 

 "Procesul de identificare a unei persoane care ar manifesta careva acţiuni cu tentă teroristă este unul destul de complicat, sunt anumiţi indici comportamentali după care orice cetăţean ar putea cataloga unele persoane drept suspecte. Aceste persoane sunt îmbrăcate necorespunzător timpului, pentru a putea ascunde sub vestimentaţie armamentul şi explozibilul, aceştia încearcă să evite camerele de supraveghere sau persoanele care îşi lasă bagajele şi pleacă."

 

 "Cetăţenii ar trebui să evite călătoriile în ţările şi zonele cu o activitate teroristă sporită. Bineînţeles, este Orientul Apropiat, regiunea Afganistan, Pakistan, Irak, Siria, Africa de Nord. Suntem în plin sezon estival, foarte mulţi şi-au organizat odihna în Turcia. În cazul acesta informaţi-vă, în primul rând, despre existenţa eventualelor riscuri în acele zone. Obligatoriu ca persoanele care se deplasează în aceste zone să aibă datele de contact a misiunilor diplomatice a Republicii Moldova în ţara de destinaţie şi să urmeze cu stricteţe indicaţiile autorităţilor locale din ţara unde se află. "

 

 "La momentul de faţă în mai multe ţări din Europa nivelul de terorism este ridicat, în primul rând este Franţa şi Belgia. În Franţa acum se desfăşoară Campionatul European de fotbal, iar nivelul de alertă este maxim. Actualmente, informaţia pe care o deţinem denotă faptul că nu există un risc direct la securitatea naţională a Republicii Moldova, totodată riscul este unul potenţial şi noi trebuie să fim pregătiţi. Avem activitate teroristă la nivel regional, Turcia, Siria, suntem ţara de tranzit şi astfel sunt întreprinse un complex de măsuri de către Serviciul de Informaţii şi Securitate ca autoritate competentă în domeniu, în primul rând la nivel legislativ. În scurt timp, la guvern, va fi discutat un proiect de lege cu privire la prevenirea şi combaterea terorismului. Nu suntem noi acea ţară de interes pentru ei, pentru a comite un atentat terorist, deoarece sarcina oricărei organizaţii teroriste este înspăimintarea populaţiei şi efectul mediatic. Noi suntem doar ţara de tranzit pentru ei."

 

Sursa:http://protv.md/stiri/actualitate/nicio-tara-din-lume-indifirent-de-nivelul-sau-de-dezvoltare-social---1512941.html

 

29.06.2016