User menu

Serviciul de Informaţii şi Securitate sărbătoreşte cea de-a XXVI-a aniversare de la crearea organelor securităţii statului

Serviciul de Informaţii şi Securitate sărbătoreşte cea de-a XXVI-a aniversare de la crearea organelor securităţii statului. La festivitate au participat Andrian Candu, preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova,  Roman Boţan, preşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, Artur Gumeniuc, consilier al preşedintelui Republicii Moldova în domeniul apărării şi securităţii naţionale, membrii Cabinetului de Miniştri şi alţi invitaţi de onoare.


Andrian Candu a adresat ofiţerilor de informaţii şi securitate un mesaj de felicitare în care a menţionat: „Cu efortul vostru, am reușit să transformăm Serviciul de Informații și Securitate într-un serviciu profesionist cu angajați devotați Republicii Moldova. Ofițerii SIS au reușit să nu se implice în dispute politice, rămânând fideli intereselor naționale. Țara noastră se confruntă cu multe provocări globale, regionale și interne. Grație devotamentului vostru, Republica Moldova reușește să facă față riscurilor și amenințărilor atât geopolitice, cât și informaționale”.


Mihai Balan, director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, în alocuţiunea sa a  făcut o retrospectivă a evenimentelor ce au marcat existenţa serviciului de intelligence şi a onorat ofiţerii care, prin asumarea unor standarde morale şi profesionale înalte, contribuie la promovarea imaginii instituţiei în calitate de pilon de bază al statului de drept şi al democraţiei.


Dumnealui a vorbit despre domeniile în care lucrurile au evoluat semnificativ, în special a menţionat modificările legislative operate în vederea asigurării unui cadru funcţional adecvat schimbărilor fundamentale ale conceptelor securităţii naţionale şi valorificării atribuţiilor ofiţerului de informaţii. Au fost consemnate relaţia pe care instituţia a reuşit să o dezvolte cu partenerii externi, precum şi dialogul profesional  şi coerent stabilit cu instituţiile statului care au ca premisă securitate sporită pentru cetăţeni, societate şi stat.


Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a evocat despre complexitatea mediului de securitate, ameninţările multidirecţionale tot mai dificil de anticipat şi măsurile întreprinse de către instituţie pentru a putea răspunde acestor provocări.


„Constat o creştere a capacităţii intelectuale şi operaţionale a Serviciului şi asta serveşte drept catalizator pentru a ne dezvolta şi în continuare direcţiile pe care este fundamentată politica instituţională, a investi mai mult în pregătirea şi susţinerea calităţii profesionale a ofiţerilor de informaţii şi a capacităţii de acţiune” a remarcat dl Mihai Balan.


Directorul SIS a mulţumit pentru contribuţia adusă la asigurarea securităţii naţionale predecesorilor săi, veteranilor, rezerviştilor şi combatanţilor, participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova din 1992, şi tuturor celor care au făcut parte din organele securităţii statului şi şi-au dedicat cariera pentru a proteja valorile democratice şi a promova interesele naţionale ale Republicii Moldova.


În cadrul evenimentului, dl Artur Gumeniuc, consilier prezidenţial în domeniul apărării şi securităţii naţionale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, a felicitat ofiţerii de informaţii şi securitate şi a înmânat distincţii de stat unui grup de ofiţeri.


La fel, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru rezultate remarcabile obţinute în activitate, mai multor ofiţeri  le-au fost conferite distincţii de stat şi  departamentale. Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova i-a conferit distincţia „Medalia Democraţiei” dlui Mihai Balan, director al SIS.


În dimineaţa zilei de astăzi, conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate a depus flori la monumentul inaugurat în memoria eroilor organelor securităţii statului.

 

Video poate fi accesat la următorul link:

http://www.sis.md/ro/comunicare/galerie-video

 

08.09.2017