User menu

Audienţii Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate au depus Jurământul de credinţă Patriei

Astăzi, 12 septembrie, Serviciul de Informaţii şi Securitate a găzduit ceremonia de depunere a Jurământului de către cursanţii Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” (INIS). Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa conducerii Serviciului, corpului de comandă şi profesoral-didactic, precum şi  cu participarea membrilor familiilor tinerilor ofiţeri.

 

Depunerea Jurământului de credinţă Patriei, tradiţional, se desfăşoară odată cu sărbătorirea creării Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate,  şi  inaugurarea noului  an academic.

 

În mesajul său, Mihai Balan, director al SIS, a felicitat audienţii cu prilejul depunerii Jurământului de credinţă Patriei, menţionând că specificul activităţii unui ofiţer de informaţii solicită  abnegaţie şi sacrificiu, în care interesele statului şi a societăţii prevalează asupra celor personale. Dumnealui i-a îndemnat pe tineri să depună eforturi pentru a-şi face datoria cu maximă responsabilitate şi corectitudine, în conformitate cu angajamentele pe care şi le-au  asumat prin Jurământ, pentru a fi pregătiţi să asigure securitatea, integritatea, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, inclusiv şi cu preţul propriei vieţi.

 

Tot în cadrul evenimentului, Mihai Balan  a felicitat corpul didactic cu ocaziamarcării  celor 14 ani de la fondarea Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate, exprimând gratitudine pentru dăruirea, responsabilitatea, vocaţia de a forma şi modela generaţiile viitorilor garanţi ai securităţii naţionale. ,,Graţie înaltelor standarde de calitate a procesului de instruire şi perfecţionare oferit de către Dumneavoastră, au fost pregătiţi un număr mare de profesionişti, care astăzi îşi exercită cu onestitate misiunea şi contribuie la susţinerea dezvoltării şi realizării aspiraţiilor legitime ale Republicii Moldova”, a evocat directorul SIS.

 

În alocuţiunea sa, Valeriu Furdui, rector al INIS, general-maior al SIS, s-a referit la responsabilitatea majoră ce revine noii generaţii de ofiţeri, care au datoria sfântă de a apăra cu cinste şi demnitate interesele naţionale ale Republicii Moldova. ”Cariera ofiţerului de informaţii şi securitate reprezintă o cale lungă, dificilă, marcată de provocări şi ameninţări constante, pe care aţi decis să le înfruntaţi în numele societăţii şi statului”, a spus rectorul Institutului.

 

Gheorghe Racoviţa, şef al Aparatului Directorului, adresându-se către audienţi, a specificat: ,,Onoarea unui ofiţer include virtuţile de a fi integru şi onest. Ofiţerii de carieră îşi fac întotdeauna datoria, subordonând interesele personale cerinţelor funcţiei cu care sunt investiţi, iar îndeplinirea sarcinilor şi a misiunilor cu succes, devine prioritatea numărul unu”.

 

Mesaje de felicitare şi încurajare au fost rostite şi de către  rudele cursanţilor, care le-au urat succese la învăţătură, realizări frumoase şi o carieră mereu în ascensiune.

 

Tinerii ofiţeri urmează să audieze un curs de pregătire profesională în cadrul Institutului. Aceştia vor avea posibilitatea să  obţină un ansamblu de competenţe profesionale, diferit de cel pe care l-au avut  la momentul încadrării. Pe lângă bagajul vast de cunoştinţe vor deprinde şi calităţi definitorii ale ofiţerului de informaţii, cum ar fi: onestitatea, demnitatea, corectitudinea şi spiritul de echipă.

 

 12.09.2016