User menu

Amplu exerciţiu antiterorist, organizat la frontiera moldo-ucraineană

La 25 mai s-a finalizat exerciţiul antiterorist internaţional,,Strong Border -2017”, organizat de către Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova în cooperare cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).


Exerciţiul tactico-aplicativ a avut ca obiective verificarea procedurilor specifice gestionării unor situaţii de criză şi  identificarea celor mai optime soluţii de cooperare  şi interoperabilitate între autorităţile cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului. La fel, s-a urmărit scopul de a perfecţiona potenţialul operaţional al subdiviziunilor specializate în pregătirea şi executarea intervenţiei antiteroriste, fiind verificate şi revizuite mecanismele de înştiinţare şi reacţie,  precum şi testată vigilenţa populaţiei într-o situaţie ipotetică.


Evenimentul s-a petrecut în zona de frontieră moldo-ucraineană şi a inclus 3 etape: operativă, realizată pe teritoriul Ucrainei, cu asigurarea suportului informaţional din partea SIS; de planificare (antrenament de stat-major); faza activă, de intervenţie, care a presupus organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de răspuns la actele teroriste.


Prima etapă  a fost realizată în regiunea Odessa, cu  antrenarea a  circa 3000 de militari și angajaţi  ai organelor de drept din Ucraina. Pe teritoriul Republicii Moldova acţiunile au fost coordonate de către Centrul Antiterorist al SIS, cu implicarea a peste 700 de reprezentanţi ai instituţiilor statului precum: Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Serviciul Protecţie şi Pază de Stat, Procuratura Generală, Ministerul Educaţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Sănătăţii, Liceul teoretic ,,Mihail Sadoveanu” din s. Giurgiuleşti, autorităţile publice locale, ICS Danube Logistics SRL ş.a.


Scenariul pus în practică a inclus mai multe misiuni pentru entităţile participante, printre care identificarea, pe teritoriul ţării, a  unui  grup de persoane, suspectat de apartenenţă la formaţiuni teroriste, care intenţiona traversarea clandestină a frontierei de stat. La fel,  acumularea informaţiilor despre persoanele în cauză, legăturile lor cu alte grupuri de interes, filarea, monitorizarea acţiunilor şi a direcţiilor de deplasare ale acestora,  având ca finalitate realizarea intervenţiei contrateroriste şi capturarea grupului convenţional de terorişti.


La finele evenimentului a fost organizat un briefing în cadrul căruia Alexandru Balan, directorul adjunct al SIS a reiterat că măsurile desfăşurate au demonstrat importanța cooperării continue atât la nivel interdepartamental, cât şi pe linia de parteneriat regional şi internaţional în lupta împotriva manifestărilor de terorism şi crimă organizată, precum şi necesitatea dezvoltării  capacităţilor operaţionale şi de management ale autorităţilor specializate. La rândul său, Ghenadii Cuzneţov, şeful statului major al CAT pe lângă SBU a apreciat înalt ideea de a organiza în comun un asemenea exerciţiu de amploare şi prestaţia participanților, menționând că  îşi doreşte ca instruirile de acest fel să aibă o continuitate.


În cadrul briefingului au fost date citirii mesajele de felicitare ale Prim-ministrului  Republicii Moldova, Pavel Filip şi Preşedintelui Ucrainei, Petro Poroshenko, adresate organizatorilor şi participanţilor exerciţiului internaţional antiterorist.

 

Secvenţe video de la exerciţiu puteţi urmări accesând următoarele link-uri:

http://www.canal3.md/ro/simulare-de-atac-terorist-in-sudul-tarii_48067.html

http://tvrmoldova.md/social/video-operatiunea-strong-border-2017-este-re...

http://agora.md/stiri/32822/imagini-video-de-la-exercitiul-antiterorist-...

https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/3419#sthash.uItBeJzv.dpbs

 

29 mai 2017