User menu

SIS a contracarat o acţiune de păstrare şi eventuală comercializare ilegală a armamentului

Serviciul de Informaţii şi Securitate în cooperare cu Procuratura raionului Soroca au realizat un complex de măsuri speciale, orientate la prevenirea propagării ideologiei radicale islamiste şi curmarea acţiunilor de păstrare şi eventuală comercializare ilegală a armamentului, în rândul unor grupuri etnice din R. Moldova.

 

În cadrul acţiunilor procesual penale au fost acumulate dovezi privind intenţiile de autoradicalizare a unor cetăţeni moldoveni, exprimate prin promovarea în spaţiul virtual, inclusiv pe reţelele de socializare, a islamismului extremist şi publicarea imaginilor cu arme de foc.

 

Acţiunile ilegale ale persoanelor sunt examinate în baza prevederilor art. 290 al. 2) lit. b) Cod Penal al Republicii Moldova ,,purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor şi muniţiilor, sustragerea lor”.

 

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile figuranţilor dosarului, au fost depistate şi ridicate 2 pistoale ,,Baikal – 442, un pistol ,,Parabellum”, un încărcător la pistol ,,Parabellum” cu 5 cartuşe de calibru 9x19 mm, o carabină semiautomată ,,Saiga – 410 K”, calibru 410x76 mm, o carabină de model ,,Mosin”, 123 cartuşe de calibru 7,62x54 mm, pentru carabina ,,Mosin”. În cazul în care va fi demonstrată vinovăţia  acestora, riscă privaţiune de libertate de la 2 la 7 ani.

 

SIS atenţionează cetăţenii R. Moldova privind gravitatea şi pericolul promovării ideologiilor radicale, comercializarea, păstrarea ilegală a muniţiilor şi armamentului, participarea la conflicte şi acţiuni militare, şi solicită implicarea activă a societăţii în activităţi de identificare şi comunicarea în adresa organelor de ocrotire a normelor de drept a manifestărilor cu caracter extremist şi terorist, sesizate pe teritoriul ţării.

 

15.02.2017