User menu

Operaţiune SIS-PCCOCS în contracararea unei scheme criminale internaţionale, pe piaţa financiară

Ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate în comun cu procurorii din Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, au deconspirat şi destructurat o schemă de spălare, lichefiere şi contrabandă a mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari (suma varia de la 500 000 până la 1 milion de dolari SUA lunar), organizată de o grupare criminală internaţională.


Astfel, în rezultatul măsurilor complexe de documentare, în noaptea din 21 spre 22 martie curent, a avut loc descinderea în mai multe locaţii de activitate ale membrilor grupării, inclusiv în transportul cu care valuta străină se direcţiona prin contrabandă în străinătate.


În rezultat, în flagrant delict a fost ridicată tranşa financiară ce urma să fie scoasă din ţară, iar 7 persoane implicate au fost reţinute, inclusiv curieri originari din alte state.


Grupul infracţional înregistra întreprinderi pe numele cetăţenilor străini şi ai Republicii Moldova în mai mult ţări. În contul acestora, erau transferaţi bani de provenienţă ilegală, în consecinţă cu integrare în circuite de spălare a banilor şi lichefiere pe teritoriul Republicii Moldova. În acest scop membrii grupării au antrenat un număr impunător de rezidenţi străini şi autohtoni interpuşi.


În fază finală, transferurile se realizau multiplu şi „secţionat” spre Republica Moldova,  ca donaţii diferitor persoane fizice, pentru a nu fi încadrate în categoria celor suspecte/de risc, respectiv, pentru a sustrage atenţia organelor naţionale abilitate în supravegherea sistemului bancar şi a pieţei financiare.


Ofiţerii SIS şi procurorii continuă acţiunile în cadrul urmăririi penale, inclusiv sub aspectul provenienţei şi destinaţiei mijloacelor financiare, precum şi al vulnerabilităţilor securităţii naţionale. 

 

Video poate fi accesat la următorul link:

https://www.youtube.com/watch?v=ajh3FKahJVE&feature=youtu.be

 

24.03.2017