User menu

Echipament militar, depistat la frontiera moldo-română

Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să ajungă la elemente diversioniste ale căror zonă de operare cuprinde spaţiul european, în special regiunea Balcani.


Acţiunea a avut loc la ieşire din Republica Moldova, în punctul de trecere Leuşeni. Lotul de marfă a fost identificat într-un autocar specializat în transportarea coletelor spre Europa.


Urmare a verificării mijlocului de transport a fost stabilit că, în afară de uniforme militare, lotul mai conţinea căşti, veste tactice, ceasuri, lanterne şi produse alimentare în ambalaj militar, toate  cu inscripţii în limba rusă. Persoanele care însoţeau coletele nu au putut argumenta provenienţa echipamentului şi destinaţia acestuia.


Investigaţiile prealabile denotă că uniformele şi accesoriile militare au fost fabricate în Federaţia Rusă şi  introduse pe teritoriul ţării din transnistria. În cadrul cercetărilor a fost stabilit că acestea urmau să ajungă în Bratislava, Republica Slovacă. Este verificată versiunea vânzării echipamentului militar din depozitele de armament ale  fostei armate a 14-a.


De menţionat că asemenea cazuri au mai avut loc în perioada 2014-2015, atunci când Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura Generală au reţinut loturi de echipament şi armament din regiunea transnistreană.


Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a dispus pornirea urmăririi penale conform art. 248 Cod penal. Cazul este cercetat în continuare în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor şi persoanelor implicate.

 

26.07.2017